5 Mart 2015 Perşembe

ARP ve RARP protokolleri nedir? Ne işe yarar? Donanımla ilgisi nedir?

TCP/IP protokolleri içinde donanım katmanında yer alan iki protokol vardır: ARP ve RARP.

  • ARP (Adres Çözümleme Protokolü), bir IP adresinin hangi ağ kartına (yani MAC adresine) ait olduğunu bulmaya yarar. TCP/IP’de veri gönderiminde gönderilecek bilgisayarın hangisi olduğunu bulmak için kullanılır. Ayrıca IP adresini yeni almış olan bir makine, o IP adresinin sadece kendisinde olduğunu ARP kullanarak teyid eder.
  • RARP (Ters ARP), protokolü ARP’ın tersi işlemi yapar, yani hangi MAC adresinin hangi IP adresini kullandığını bulur. Bir TCP/IP ağında RARP’ın çalışacağı garanti değildir, zira RARP bir RARP sunucusuna ihtiyaç duyar.

Yani örneğin cihazımızdaki wireless adaptörünün MAC adresinin cihazımıza atanan IP numarası ile eşleşmesinden sorumludurlar. Donanım seviyesinde çalıştıklarından bunlara Donanım Katmanındaki protokoller denir.

Burada önemli olan nokta MAC adresinin ve yerel ip'nizin bağlantılı olduğunu, aynı ağ üzerinden bağlanan pc, tablet, telefon vb cihazların tek bir global ip üzerinden (superonline, ttnet, vb servis sağlayıcınızın size verdiği ip adresi üzerinden) nasıl olup da birbirine karışmadan pürüzsüz şekilde internete bağlanabildiğini anlamaktır. 

Görüldüğü gibi bugünkü pürüzsüz iletişimin altında sağlam bir protokol mimarisi yatıyor. Vakti zamanında büyük emekler ve revizeler ile oturtulan bu protokol sistemi sayesinde herkes, her yerden ve her cihazdan sorunsuz şekilde aynı anda internetten yararlanabiliyor. 
Merak edenler daha detaylı bilgi için RPC'leri okuyabilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder